* Ons weblog was bijna op zwart gezet…

Onder dreiging van sluiting van dit weblog, heb ik enkele veranderingen doorgevoerd in een oud blogbericht. Hierbij de nieuwe versie.

Justine Pardoen

————————————————————————————

Een tiener krijgt het volgende mailtje:

Goedendag,

xxx@hotmail.com is al aardig op weg om meer dan € 1.300 euro te verdienen met Geld met je PC.nl !
Door extra leden aan te brengen profiteert hij van nog meer voordeel, vandaar dat hij jou dit mailtje stuurt.
Wil jij ook een leuk zakcentje extra verdienen door mee te doen aan dit unieke concept ? Meld je dan NU vrijblijvend en GRATIS aan via:

http://www.geldmetjepc.nl
En zie zelf dat internetten geen geld kost… maar juist geld oplevert !!!!

Succes !

Ze denkt ‘ja, wil ik ook wel’, maar checkt gelukkig nog even bij haar iets media-wijzere vader of het wel ‘okee is’.

Stel u bent die vader. Hoe pakt u dat dan aan?

Om te beginnen surf je natuurlijk naar www.geldmetjepc.nl, waarna je in één oogopslag ziet wat een gemiddelde puber blijkbaar niet ziet: dit deugt van geen kant. Je moet namelijk zonder dat je de propositie kent, al je inloggegevens van je MSN-account invullen! Nou ja, dat is niet helemaal waar: de propositie is duidelijk: Verdien honderden euro’s per maand extra door niets te doen!

Geldmetjepc

En dan? Dan ga je cashen (stap 2) en pinnen (stap 3). Duidelijk toch?

De mediawijze vader googlet ook nog even op geldmetjepc.nl en komt al snel terecht op www.ikbengenaaid.nl (hoe toepasselijk), waar in een forumberichtje wordt gewaarschuwd:

"Dit blijkt dus een schil om 2 al bestaande programma’s te zijn, namelijk: MoneyMiljonair en Euroclix. Met onderliggend een affiliate promotie programma. Daarnaast gaan ze er vandoor met de inkomsten van alle mensen in uw msn adres boek welke ook lid worden (deze komen namelijk niet in uw account). Zij krijgen er dus inderdaad meerdere malen voor betaald … u echter niet."

Kortom, je geeft je MSN-account weg om je hele vriendenlijst te laten spammen zodat de maker van geldmetjepc.nl jouw vrienden kan ronselen voor de affiliatie-programma’s. Voor iedereen die zich aanmeldt bij Euroclix of MoneyMiljonair ontvangt geldmetjepc.nl geld. Het zou dus beter geldmetjouwvrienden.nl kunnen heten…

Ondertussen verdien je als tiener mogelijk ook een paar tientjes, door reclame-mail te ontvangen van partijen die daar via MoneyMiljonair of Euroclix voor betalen. Maar je kunt je natuurlijk zelf ook rechtstreeks aanmelden daar, als je toch zo nodig wilt.

Hoe lang kan zoiets doorgaan? Tot mediawijze kinderen het zelf stoppen natuurlijk. Of doordat hun vaders en moeders dit soort praktijken uitleggen aan hun kinderen.

De jonge bedenker van dit briljante internet-concept (zoals zovelen zijn dit soort creatieve jongens begonnen als domeinkapers), onderhoudt er zichzelf maar mooi mee. Met zijn bedrijfje Mooij Development haalt hij overigens dezelfde truuk uit met bijvoorbeeld www.geldopstraat.nl, en sinds kort ook in het Duits (ja, je moet die dure autosmaak toch wel ergens mee kunnen bekostigen!) op www.raschgeldverdienen.de.

En wij leren onze kinderen straks bij het avondeten nóg maar weer eens de volgende regels:

  1. als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dus niet waar.
  2. als een website vol spelfouten zit, dan mág je de informatie niet meer serieus nemen, op straffe van inhouding van een maand zakgeld
  3. vul nooit ergens je gegevens van MSN of welk ander account dan ook in (houd ze alleen voor jezelf, net als je tandenborstel!)

Justine Pardoen

Aanvulling:

De eigenaar van Mooij Development liet me weten dat hij het vervelend vindt dat het door onze blogposting leek alsof hij oneerlijk zaken doet. Dat is namelijk niet het geval: hij doet niets onwettigs. Dat ik verwijs naar zijn Hyves-pagina vond hij ook niet nodig, maar daar heeft hij inmiddels zelf het meest effectieve antwoord op gevonden: hij heeft zijn pagina op privé gezet. Ik bleek namelijk wel erg veel van hem te weten (de naam van zijn favoriete neefje en zijn lievelingszus, tot zijn hobby’s en het merk auto dat hij rijdt)…

[Aanvulling 29 juni 2008: in reactie op een verzoek van een jurist van Web-log.nl en onder dreiging van sluiting van ons weblog, heb ik de verwijzing naar de Hyves-pagna van M. verwijderd. De eigenaar van Mooij Development -- wiens naam nu niet meer genoemd mag worden -- had protest aangetekend omdat ik onrechtmatig zijn persoonsgegevens openbaar gemaakt zou hebben, waarbij verwijzen naar een Hyves-pagina blijkbaar opgevat wordt als het openbaar maken van persoonsgegevens.]

Inderdaad doet M. niets onwettigs. Ik wil ook niet beweren dat kinderen zich niet zouden mogen aanmelden voor affiliates zoals Euroclix. Maar ik vind wel dat het gebruik van de methode om via MSN- of andere accounts hele vriendenlijsten van anderen te spammen, niet deugt. Maar ook dat is niet onwettig als de houder van het account daar toestemming voor geeft en ook dat heeft Mooij goed geregeld: je moet immers aankruisen dat je instemt met de voorwaarden, waar dat in opgenomen is.

Kortom: niets aan de hand met de werkwijze van M. behalve dat ik vind dat ouders hun kinderen hiervoor moeten waarschuwen…

Justine Pardoen

11 Responses to * Ons weblog was bijna op zwart gezet…

  1. Schandalig dat web-log.nl zulke mensen in bescherming neemt.

  2. Te belachelijk dat zo’n figuur in bescherming wordt genomen! En trouwens; je doet toch ook niets illegaals als je naar een openbare pagina (want dat is hyves nu eenmaal) linkt?

    Hopelijk mag je nog wel naar Geenstijl linken, want daar staan inmiddels de gegevens voor de liefhebber ;-)

  3. “Kortom: niets aan de hand met de werkwijze van M. behalve dat ik vind dat ouders hun kinderen hiervoor moeten waarschuwen”

    er is dus wel iets mee aan de hand, anders zouden we de kinderen niet hoeven waarschuwen , vind je ook niet?

  4. Prima aktie van jullie! Niets aantrekken van al dat juridische gezeur. Als het allemaal zo ‘goed’ is en ‘toegestaan’ wat ze doen, waarom sturen ze dan een jurist op jullie af?!

    Succes met de website!

    Een bezorgde vader.

  5. Neem gewoon een eigen domein joh, dan hoef je je niet met dit soort stomme user terms bezig te houden. kost je 2 tientjes per jaar en geen gezeik iedereen rijk. kan je weer gewoon onze rukker, eh rutger zijn dox neer plempen. :)

    gewoon ff een tip, want jullie doen goed werk.

  6. Smile, je staat op geenstijl

  7. Beetje vreemd dat je niet mocht verwijzen naar hyves aangezien je daar toch zelf bepaalt hoe openbaar je je gegevens wilt laten zijn.
    Daarnaast heeft geenstijl.nl het al opgepikt en die hebben graag van die ‘bedreigingen’.
    Goed verhaal dus en succes Rutger met het ‘aanpakken’ van geenstijl.nl…..

  8. Hoe het ook zij: geldopstraat en raschgeld zijn al offline; dat is dan toch maar weer mooi bereikt.

    Het is daarnaast echt om te janken dat je uitstekend weet dat wat je doet weliswaar niet onwettig maar wel immoreel is, dat je je dan op allerlei morele omgangsvormen (toevallig in de wet vastgelegd) gaat beroepen. Vreet dan ook de zure appels die je zelf teelt.

  9. Mike heeft gelijk, linken is vrijwel altijd legaal (tenzij je het echt bont maakt met bijvoorbeeld kinderporno) maargoed, daar komt weer het ilse/web-log.nl verhaal naar voren dan hang je aan de terms van die malloten vast.

    Neem een eigen domeintje joh. bij voorkeur eentje in america etc. die gasten kunnen toch niet mee lezen. ^_^

  10. Pingback: Privacywet versus waarschuwen voor spam

  11. Naast dat het belachelijk is wat hij heeft gedaan is het tevens ook belachelijk hoe mijnkinonline zich in een hoekje laat drukken(jurridische gezien dan).

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>